5 zalet blatów marmurowych
Dobór materiału na blat kuchenny ma bardzo duże znaczenie dla funkcjonalności, ale i estetyki całej kuchni. Zwykle poszukujemy materiałów dobrze znoszących codzienną eksploatację. W takich przypadkach wielu z nas zastanawia się nad wyborem blatów z kamienia naturalnego. Pod uwagę brany jest wówczas m.in. marmur. Czy ten kamień rzeczywiście nadaje się do kuchni? Sprawdźmy, jakie ma zalety.
Marmurowe blaty w kuchni – dlaczego warto je wybrać?
Wybór marmuru do kuchni jest jak najbardziej uzasadniony. Blaty marmurowe wyróżnia wiele zalet, wśród których warto wymienić przede wszystkim:
- ponadczasowy design
Blaty z marmuru zachwycają estetyką i przywołują skojarzenia z luksusem. Dzięki temu, że są dostępne w wielu wzorach i kolorach, z łatwością można je dopasować do charakteru niemalże każdej aranżacji.
- trwałość
Marmur jest długowieczny, przez co kamienne blaty zachowują swój estetyczny wygląd przez lata użytkowania. Wykazują odporność m.in. na ścieranie oraz uszkodzenia mechaniczne. I choć kamień ten kosztuje więcej od innych materiałów na blaty, wyższa cena idzie w parze z wyjątkową jakością.
- odporność na wymagające warunki
Oferowane przez nas w Poznaniu blaty marmurowe doskonale znoszą działanie wysokiej temperatury. Nie powinno ich zatem zniszczyć stawianie gorących naczyń i garnków. Nie blakną też pod wpływem ekspozycji na promieniowanie UV.
- odporność na wilgoć
Marmurowym blatom niestraszna również wilgoć. W przeciwieństwie do innych materiałów blaty z marmuru nie puchną pod wpływem wody ani się nie rozwarstwiają.
- niewymagająca konserwacja na co dzień
Odpowiednio zaimpregnowane blaty marmurowe łatwo utrzymać w czystości. Wykazują odporność na działanie środków czyszczących. Poza tym nie wchłaniają plam, ale ważne jest, aby nie pozostawiać ich na długo bez wytarcia.